FELLES  SAMLER-ETISKE REGLER FOR NAGS  


Høringsutkast

Gjennom årene har det flere ganger vært fremmet forslag om å lage et felles sett samler-etiske regler for NAGS. I ”NAGS –nytt ”(som senere ble til ”Stein”) ble det først fremmet av redaktøren i 1989, og har siden dukket opp med jevne mellomrom. Men intet konkret er egentlig gjort.

En har  nok ikke alltid tidligere brukt utrykket samler-etiske regler, men begreper som ”æreskodeks”, ”kodeks”, ”mineralsamlerens etiske regler” og lignende etter modell fra amaørgeologiske foreninger og klubber i Europa og USA. I disse landene har et slik regelverk fordi behovet har vært sterkt til stede. Flere og flere funnsteder har i årenes løp blitt stengt for samlere bl.a. pga. uvettig fremferd av enkeltpersoner. Problem  med forfalskninger og uærlighet ved kjøp og salg, forholdet mellom amatørgeologen og  forskningsinstitusjoner o.a. har også vært momenter bak at man har for fellesskapets beste og foreningenes ansikt utad utarbeidet  et sett etiske regler.

Vi i NAGS har altså ikke slike regler. Noen foreninger har dog, etter vårt kjennskap utarbeidet  regler av typen ”turvettregler” og lignende, eller har nedfelt i sine vedtekter noen generelle samler-etiske regler. Ser vi på våre nordiske naboer, så har de for lengst utarbeidet slike regler. Svenskene (SARF) har sin ”hederskodex för SARF”, danskene (DAGU) har sine ”samler-etiske regler”.

                        NAGS  formålsparagraf  1a) sier at et av formålene med NAGS er :

” å virke for utbredelse og fremme av amatørgeologien som hobby”. 

Skal en fremme geologien som hobby i dagens Norge  med konfliktsituasjoner med gjeldende lovverk og med grunneiere pga. uvettige samleres fremferd, fredningsbestemmelser, hensyn til naturvern og lignende som har ført til forskjellige innskrenkninger osv, er det viktig å ha et slik sett med regler for vår egen skyld , men også utad.  Gjennom media har steinsamlere som gruppe alt for ofte kommet i vanry. Noen få  enkeltpersoners handlinger som resten av steinmiljøet ikke identifiserer seg med er med på å skape bilde av steinsamlere som  vi som organisasjon ikke kan leve med.

Skal  NAGS være en felles organisasjon som taler steinsamlernes og bli oppfattet som en seriøs dialogpartner overfor grunneiere, forvaltende og lovgivende organer i fremtiden, vil det være av avgjørende betydning at vi  har et sett samler-etiske regler å vise til.

Behovet for slike regler er anerkjent av de aller fleste, men det er viktig at  slike regler blir utformet på en slik måte at flesteparten av medlemmene i foreningene i NAGS vil kunne gå inn for disse reglene.

En arbeidsgruppe under Landsmøtet 2001 arbeidet derfor frem et forslag til et sett med samler-etiske regler som nå sendes ut på høring til foreningene. Vi ber om at disse reglene blir diskutert på foreningsmøtene og at kommentarer, forslag til endringer evt tillegg som måtte komme frem under av  hver enkelts forenings behandling av disse blir sendt til styret i NAGS ved leder før 1.10.2001. Tanken er at styret koordinerer høringsuttalelsene og legger frem et samordnet forslag til vedtak og endelig godkjennelse på landsmøtet 2002    .

Vi håper at vi på denne måten kan få engasjert flest mulig av foreningens medlemmer i prosessen om et så viktig spørsmål som dette.

 

Med vennlig hilsen for NAGS styre,

 

Knut Edvard Larsen

Leder